Wat hebben juf Larissa en juf Liese in petto?


In het derde beleven we veel.  Nieuwsgierig?  

Leerwandeling in Bierbeek

Vandaag moesten we zelf een wandeling uitstippelen in het dorp.  We kregen van de juf een touwtje, dit touwtje stelde 3 km voor in het echt.  We moesten met dit touwtje op een plan van Bierbeek een wandeling uitstippelen die vertrok aan de school en daar ook terug aankwam.  Er waren enkele voorwaarden: we moesten langs het huis van minstens 1 kind van de klas wandelen, langs 3 winkels/handelszaken en langs 2 belangrijke gebouwen.  We moesten hier foto's van nemen als bewijs dat we daar geweest waren.  Elk groepje had ook nog een geheime opdracht: foto's nemen die te maken hadden met een bepaald thema.  We werden geholpen door de mama van Manou P, de omi van Aron en de oma en opa van Matteo.  Dankzij hen konden we 6 groepjes maken.  Achteraf bespraken we de wandeling in de klas.  Enkele reacties: "Het was super-leuk! Kei-tof!  Ik vond het leuk dat we zelf mochten beslissen waar we heen wilden gaan.  Ik heb veel nieuwe plekjes ontdekt.  Ik vond het leuk om de dingen die we in de klas leerden ook in het echt te zien.  Het was fijn om eens buiten de klas te leren.  Dit was het leukste wat we al in het derde gedaan hebben!  Ik heb veel mooie dingen gezien.  Ik vond het spijtig dat er een paar meisjes uit mijn groep niet goed luisterden en tegenwerkten."  Voor herhaling vatbaar, dus!

Na de vakantie bekijken we samen de foto's en proberen we te achterhalen wie welk thema had. (Van zodra we dit gedaan hebben voeg ik hier ook de foto's toe)

Groetjes uit... Bierbeek

Vorige week startten we met een nieuw thema bij WO, over onze gemeente.

We gingen in groepjes naar de andere klassen, om eens bij de kinderen te horen waar zij nog nood aan hebben op school.  Dan kozen we enkele puntjes uit, die wij ook belangrijk vonden en maakten hier een affiche rond.  We bespraken alle voorstellen en nadien moesten we stemmen op de groep die wij vonden dat de beste puntjes had.  Het werd heel spannend, maar uiteindelijk haalde het groepje van het tweede leerjaar het.  Zij willen er voor zorgen dat er een oplossing komt voor de boekentassen van het tweede, die nu onbewaakt in de gang staan.  Ze willen ook graag wat meer speeltuigen in de tuin. We nodigden meester Peter uit in de klas om onze puntjes voor te stellen.  Hij stelde voor dat de groep met een kostenplaatje zou komen.  Afwachten wat het groepje hiermee zal doen...

Van hieruit gingen we verder met de term democratie, wat is dat nu eigenlijk?  We legden de link naar de verkiezingen die de zondag erop zouden plaatsvinden en bespraken wat dit nu juist is.

Deze week gingen we op bezoek in het gemeentehuis.  Annemie gaf ons een zeer volledige rondleiding bij alle diensten, in het archief en zelfs tot in het bureau van de burgemeester!  We kwamen hem zelfs tegen op onze tocht.  We leerden welke diensten er allemaal zijn in het gemeentehuis en wie er allemaal werkt.

https://photos.app.goo.gl/Z3JDKroWBgc7jwKs8

Vandaag moesten we een plattegrond tekenen van de buurt van de school.  Dat was toch niet zo gemakkelijk!  Gelukkig had de juf ook plannetjes afgedrukt, die we vergeleken met ons eigen plan.  We bespraken wat er nu zo moeilijk is aan een plattegrond tekenen en wat er zeker op moet staan.  Daarna kregen we een stratenplan van de hele gemeente Bierbeek.  In groepjes moesten we hier dingen op opzoeken.  Enkele pictogrammen natekenen, belangrijke plaatsen zoeken op de kaart, ons eigen huis en de school zoeken...  We leerden dat Bierbeek 4 deelgemeentes heeft en we keken ook even welke buurgemeentes we hebben.  

Volgende week moeten we zelf een wandeling uitstippelen op de kaart en gaan we onder begeleiding die wandeling ook echt maken.  We zullen ook leren in welke provincie we wonen.

Op stap in het bos

Maandag gingen we met Joost, een natuurgids, op stap naar het bos.

We stapten langs een van de oudste weggetjes van Bierbeek, wat was het daar mooi en rustig!  Joost nam ons mee in een boomgaard, waar enkele bijenkasten stonden.  Hij legde ons uit wat die daar staan te doen.  Wat verder in het weggetje kwamen we een heleboel paddenstoelen tegen. 'Protpaddenstoelen' volgens enkele jongens, maar Joost vertelde ons de correcte naam: aardappelbovist.

Toen we aan de rand van het bos gekomen waren, kregen we een opdracht.  We moesten in groepjes van 4 kinderen met behulp van een kaart de weg zoeken naar de schuilhut.  We kregen een stuk van de stafkaart van Meerdaalwoud, Joost legde ons kort uit waar we nu stonden op de kaart, waar we heen moesten en welke weg we moesten nemen.  Daarna was het aan ons.  Joost en de juffen bleven achteraan en keken toe.  Na een paar minuten liep het eerste groepje verkeerd en al de rest volgde, zonder te controleren of ze wel juist waren.  De juffen lieten ons even doen, het laatste groepje werd weer op goede weg gezet en juf Larissa liep naar de andere groepjes, die al bijna uit het oog verdwenen waren.  We keerden op onze stappen terug, keken nog eens goed op de kaart en zetten onze weg verder.  Gelukkig kwamen we nadien allemaal zonder kleerscheuren aan bij de schuilhut.

We gingen in een grote kring zitten.  Joost deed een yoga-oefening met ons.  We roken, bekeken, voelden het bos en werden hier heel rustig van.  We merkten dat het bos ook leeft en dood gaat, net zoals mensen...

Na een tussendoortje (want we hadden nu toch al wel wat honger gekregen), mochten we kiezen uit twee opdrachten: kampen bouwen of kriebelbeestjes, drolletjes, vruchten, bladeren ... zoeken in het bos en zoeken op een determineertabel.    Enkele kinderen deden beide opdrachten, anderen hielden zich bij hun eerste keuze.  

We aten onze lunch op in een stralend zonnetje.

Na het eten bespraken en bekeken we nog even wat we allemaal gevonden hadden.  We lieten de kriebelbeestjes terug vrij, legden het mos en de paardenmest terug en namen enkele vondsten mee naar de klas.  Joost toonde ons een bron in het bos, van een beekje dat samenkomt met de beek in het dorp.  We wandelden ook nog langs hele mooie paddenstoelen: porseleinzwammen, ze zijn glanzend wit, net als porselein.  

Toen we aan Brise Tout aangekomen waren, mochten we nog een half uurtje vrij spelen.  Daarna wandelden we langs holle wegen terug naar school.  

Het was een mooie, leerrijke dag!  

De juffen vonden het ook heel fijn dat iedereen zo flink en geïnteresseerd was!

KIJK EN GENIET MEE!

Ik kies voor gezond!

Het tweede thema dit schooljaar gaat over gezondheid.  We leren over gezonde voeding en bewegen.

We startten het thema met de scholenveldloop.  We bewogen een hele voormiddag, als dat niet gezond is?  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

We maakten een collage over gezonde voeding, tekenden een gekke nieuwe groente/fruit en verzonnen er een naam voor, we bekeken de voedingsdriehoek, bespraken onze eetgewoontes en enkele typische gerechten uit andere landen.  De kinderen stelden voor om samen gezond te lunchen, dus deden we dat ook.  Iedereen bracht iets gezonds mee naar de klas.  Hanne bracht zelfs een sappentrapper mee, waarmee we ons eigen sapje konden trappen! Het was super-gezellig en lekker!

Geniet mee...

We bekeken ook waar onze voeding vandaan komt en waarom we best voedsel van bij ons kiezen.  Op vrijdag maakten we met juf Liese lekkere soep.  Maandag zullen we dit thema afsluiten met een heerlijke boswandeling.

Gek op school!

Gek op school! is de naam van ons eerste WO-thema. 

We leren elkaar beter kennen, maken samen afspraken voor een leuke klas, leren ook wat meer over de school van onze ouders en grootouders en vergelijken dit met onze school.  Wie is er gek op school, houdt van school?  En wie heeft liever vakantie?  

We deden ook een beetje 'gek' op school. Hieronder zie je enkele voorbeelden.  Wil je de foto van jouw kind bekijken?  Kom gerust langs in onze klas!

                                                       

Welkom, monsters van L3

Dag lieve, nieuwsgierige monstertjes die binnenkort in L3 komen te zitten!

Nog even geduld en dan gaan we van start!

Binnen kijken > Derde leerjaar

Zoeken

Data

SCHOOLJAAR 2018-2019

VRIJE DAGEN en STUDIEDAGEN 

maandag 1 oktober 2018

woensdag 10 oktober 2018

maandag 4 februari 2019

woensdag 27 maart 2019

woensdag 15 mei 2019

FEESTEN

eetfeest zondag 7 oktober 2018

kinderfuif vrijdag 25 januari 2019

schoolfeest zaterdag 18 mei 2019

Contact

Vrije Basisschool 'De Kinderberg'
Bergstraat  18 - 3360 Bierbeek

(016) 46 40 37

directie@vrijeschoolbierbeek.be