Wat hebben juf Larissa en juf Sarah in petto?


In het derde beleven we veel.  Nieuwsgierig?  

Wij leren over... het verkeer!

We leren de komende weken over het verkeer.  

Vandaag startten we ons thema met een fietscontrole en een fietsparcours.  Terwijl de ene helft van de klas zijn/haar fiets controleerde, legde de andere helft om beurten een parcours af op de speelplaats.  Een bergje op rijden, van de trapjes rijden, slalommen, over een rechte lijn rijden, met één hand fietsen en stoppen op de lijn, we probeerden het allemaal.  Sommige kinderen hebben dit al heel erg onder de knie, anderen moeten nog wat oefenen... Bij de start van het parcours bleek de ketting van Mona vast te zitten.  Verschillende kinderen snelden te hulp en even later was de fiets weer in orde!  Teamwork, goed gedaan!

FOTO'S

Na de middag deden we een hoekenwerk over verkeer.  Er waren 4 moethoeken en 6 maghoeken.  We mochten zelf kiezen wanneer we welke opdracht maakten, met wie we samenwerkten (sommigen wilden soms ook even alleen werken), hoe lang we in een hoek bleven... Er waren maar een paar regeltjes: de moethoeken moesten af zijn om 16 uur én als je aan een opdracht begon, moest je deze ook afmaken.  Het werd een rustige namiddag, we werkten heel flink door en de meeste kinderen konden nog heel veel leuke magjes doen.  We leerden vanalles bij over voetgangers en fietsers op straat, verkeersborden, de fiets, ... Volgende week bekijken we samen met de juf wat we allemaal ontdekten in het hoekenwerk.  Benieuwd wat we nog zullen weten!

Achteraf bespraken we wat we van deze werkwijze vonden.  Iedereen vond het super fijn dat ze zelf dingen konden beslissen en zelf verantwoordelijk waren voor hun beslissingen.  We zullen dit dus in de toekomst zeker nog eens doen!

Tutorlezen

Vandaag startten we met een nieuwe vorm van lezen: tutorlezen.  We moesten per twee of per drie bij een groepje van het zesde leerjaar gaan zitten.  Zij gaven ons een tekst en opdrachtjes hierbij.  Samen lezen we 4 weken in een boekje.  Vandaag was het weer zo mooi, dat we er van profiteerden om buiten te lezen.

Gezellig!

Afval

Dinsdag kwam juf Johanne ons de hele dag les geven.

We leerden over afval sorteren en recycleren.  Daarom raapten we afval op in het weggetje naast de school, op de berg en op de speelplaats.  Spijtig genoeg konden we 4 grote zakken vullen.  Eenmaal terug op school gooiden we alles in de juiste bak.  We maakten ook affiches om mensen op te roepen om minder afval op de grond te gooien.

FOTO'S

Gouden week in L3

Deze week was het voor de hele school 'gouden week'.   Elke dag was er iets speciaals te doen.

Op maandag gingen we schaatsen samen met L4.  Dat was heel leuk, kijk maar mee!  Juf Ann nam ook nog enkele groepsfoto's van onze klas.

Op dinsdag speelde er de hele dag muziek tijdens de speeltijden.  We gingen samen met L4 naar de kerk voor een boeteviering.  

Op woensdag bracht elk kind ontbijt mee voor een ander kind van de klas.  Mmm, dat zag er allemaal lekker uit!  Iedereen deed erg zijn best om iets lekkers te verzinnen voor een vriendje.  

Op donderdag speelden we samen met de hele klas een spel.

Op vrijdag maakten we met de hele school een wandeling.

Braakballen
Laatste dagen

Op donderdag brachten we samen met het vijfde leerjaar een bezoek aan de grotten van Han.  

Voor de middag reden we met een treintje door het dierenpark.  Het was koud op het treintje, maar we hebben heel wat dieren van dichtbij gezien: everzwijnen, wolven, uilen, paarden, ... en zelfs 2 beren!  Heel wat kinderen waren onder de indruk.  

Tijdens de middag aten we ons lunchpakket op in de cafetaria.  Gelukkig zaten we binnen, want het was ondertussen beginnen te regenen.  

Na het middagmaal reden we met een oud treintje tot aan de grot.  Daar kregen we van een gids een heel duidelijke uitleg over de grotten, terwijl we een wandeling maakten.  

Na ons bezoek aan de grot bekenen  we nog vondsten in het nabijgelegen museum.  Daarna vertrokken we terug naar Massembre, waar de balletjes in tomatensaus met frietjes ons opwachtten.  

Foto's donderdag

Na het avondeten amuseerden we ons samen met de kleintjes op de traditionele fuif van de laatste avond.  Daarna gingen de kleintjes naar bed en konden het derde en vijfde verder fuiven of iets rustigs doen.  

De laatste dag ruimden we op, pakten in en brachten nog een bezoekje aan het wildpark, waar we everzwijnen  en herten zagen.

Ondertussen zijn we allemaal veilig en wel terug thuis.  Het is weer voorbij...

foto's vrijdag

Dag 3

Vanmorgen waren de meisjes van het derde al goed wakker toen we hen gingen wekken.  De jongens daarentegen hadden nog eventjes tijd nodig.  

Na het ontbijt vertrokken we onmiddellijk naar het avonturenparcours, want het was nog droog en we wilden zeker op tijd terug zijn om onze vriendjes van het eerste leerjaar en de derde kleuterklas te verwelkomen.

Het werd een leuke, avontuurlijke tocht, met onderweg een klein beetje regen, maar vooral veel plezier.  

Heel wat kinderen verlegden hun eigen grenzen, hielpen elkaar en maakten zich eens goed vuil.

We deden snel propere kleren aan, want toen kwamen onze schoolgenoten uit Bierbeek er aan!  Het was een blij weerzien.  Spijtig genoeg konden we hen niet meteen helpen, mdat er nog geen lakens geleverd waren.

Na het middagmaal zijn wij dan de bedden van het eerste leerjaar gaan dekken, zodat zij vanavond in een mooi bedje kunnen duiken.  

Helaas was het ondertussen beginnen te regenen en de juffeb (en heel wat kinderen) zagen het niet zitten om in de regen een bosspel met sluipen te gaan doen.  Daarom bedachten we snel een regenplan en speelden één tegen allen.  De kinderen werden door de juffen uitgedaagd om een twintigtal opdrachten goed uit te voeren binnen een uur tijd.  Ze deden dit schitterend en werkten heel goed samen, waardoor ze zelfs nog 7 minuten over hadden!  Als beloning krijgt iedereen bij de volgende kamercontrole een snoepje en de kamers die in orde zijn, krijgen er zelfs 2!

Na dit spel aten we ons vieruurtje, las juf Larissa nog even voor en speelden we nog wat kringspelletjes.  De hele namiddag werkten de kinderen goed samen, speelden ze mooi samen en was er niet één ruzie!

Het regende rond 17 uur oo wat minder en dan zijn we buiten nog wat spelletjes gaan spelen.  Straks nog een lekker avondmaal en een rustige avond, want heel wat kinderen zijn na deze drie dagen toch wat moe aan het worden.

FOTO'S

Dag 2

Na het ontbijt speelden we nog eventjes in de speeltuin.

We besloten om de ochtendactiviteit (diertjes zoeken), af te lassen omdat het regende.  Daarom speelden we ladderestafette.  De kinderen moesten elkaar uitdagen en verschillende opdrachtjes tegen elkaar uitvoeren.

Na het middageten trokken we naar het bos, want het zonnetje was ondertussen van de partij.  Daar speelden we 'watercluedo'.  De verschillende groepjes moesten opdrachten zoeken en uitvoeren die te maken hadden met water.  We beleefden een fijne namiddag en gingen vuil en moe terug naar ons verblijf.

Daar mochten de kinderen nog snel even douchen, vooraleer van de spaghetti te gaan proeven.  Mmm, dat smaakte!

FOTO'S

Bosklassen dag 1

Na een busrit van een uurtje kwamen we aan in Dinant.  Daar begonnen we aan een beklimming van 408 trappen om aan de citadel te geraken.  Een gids vertelde ons de geschiedenis van de citadel.  Op het einde van de rondleiding mochten we zelfs in nagebootste loopgraven rondlopen.

Er was ook een tentoonstelling van zandsculpturen, heel mooi!

De bus zette ons na de picknick af aan het park van Furfooz.  Hier maakten we een prachtige wandeling en de juf vertelde ons onderweg heel wat weetjes.

Toen we eindelijk op het domein aankwamen, maakten we snel ons bedje op om dan te gaan smullen in de eetzaal.  De juffen beslisten om het avondspel te schrappen en we keken een film of speelden een spelletje in onze kamer. 

Het was vrij snel stil in de gang.

FOTO'S

 

En ook vanochtend bleven de kinderen braaf in hun bed tot de juffen hen kwamen wekken!

Workshop Druk

Woensdag gingen we met onze klas naar De Borre om er een workshop te volgen.  

We leerden allerlei druktechnieken.

Het was heel leuk en leerzaam.

Er kwam zit vanaf vandaag ook een extra jongen in onze klas.

Welkom, Zyno!

Hier kan je enkele foto's bekijken.

Sintweek

Deze week was een erg spannende week...

De Sint was namelijk in het land! 

Vorige week stond er een raar tentje op het grasveld.  Na enkele dagen hadden we door dat het iets met de pieten van Sinterklaas te maken had.  Er hingen namelijk pietenkleren en zelfs een onderbroek!

Maandag leerden we over de kledij en attributen van Sint en piet.

Dinsdag deden we een hele voormiddag 'Sinthoekenwerk'.  De juffen hadden allerlei hoeken klaargezet die te maken hadden met Sinterklaas.  We mochten vrij kiezen.  In de luisterhoek konden we verhaaltjes en liedjes beluisteren, in de leeshoek lagen allerlei boeken over Sinterklaas, waar we in mochten lezen.  In de kookhoek maakten we in kleine groepjes zelf marsepein.   (Die mochten we na de zwemles ook opsmullen, mmm!)  We mochten een gedicht schrijven aan de Sint, een memory spelen op het digibord, rebussen, kruiswoordraadsels, sudoku's oplossen...  We kleurden mandala's in, keken een filmpje op de computer, speelden een spelletje op de computer... Er was ook een knutselhoek en zelfs een Franse hoek!

Op woensdag was het dan eindelijk zo ver...  Sinterklaas en zijn pieten kwamen op bezoek op school!  Terwijl de Sint de andere klassen een bezoekje bracht, speelden wij gezelschapsspelletjes.  Na de speeltijd kwam Hij ook in onze klas langs met lekkere speculaas, mandarijntjes en ook wat cadeautjes!  We kregen enkele smartgames om alleen te spelen als we sneller klaar zijn, een boek en werkboekje van "De waanzinnige boomhut", een cd van Kapitein Winokio over gevoelens, een speelplaatsspel van Kapitein Winokio, speelgoedgeld en nog een spelletje over geld.

Dank u Sinterklaas en tot volgend jaar!

KIJK MEE !

Voorleesweek en blauwe dag

Deze week was het voorleesweek. 

Juf las heel vaak voor uit het superleuke boek 'Joris en de geheimzinnige toverdrank'. 

Op dinsdag oefenden we zelf om een prentenboekje voor te lezen aan de kleuters.  Het was heel gezellig in de namiddag, toen we mochten gaan voorlezen. 

Op woensdag werkten we rond het boek 'Dolfje Weerwolfje'.  Juf had een leuk boekje gemaakt met opdrachtjes van taal, rekenen, tekenen, schrijven, raadsels oplossen, opzoeken op de computer, ... die allemaal over Dolfje gingen.  Er waren ook 5 hoeken waar we een spelletje konden spelen of een puzzel mochten maken.  Het was super-leuk!  KIJK HIER!

Op donderdag lazen enkele grotere kinderen voor in de turnzaal.  We deden ook mee aan een boekenquiz, Andreas en Staf wonnen een zakje letterkoekjes.

Op vrijdag was het blauwe dag.  We toonden in enkele toneeltjes aan de hele school wat eerlijkheid allemaal kan inhouden.  We zongen ook onze zelfgemaakte rap.  Daarna deden we samen met het eerste en tweede leerjaar een doorschuif.  Bij juf Leen luisterden we naar een verhaaltje van Vos en Haas, over eerlijk (ver)delen.  Nadien volgde een filosofisch gesprek.  Bij meester Hans speelden we OXO met extra regeltjes om eerlijk of net niet eerlijk te spelen.  Bij meester Vic en juf Marijke speelden we gezelschapsspelletjes, hier lag de nadruk op eerlijk spelen.  Bij juf Larissa bekeken we een filmpje over een kindje dat per ongeluk iets stuk maakt.  Hebben wij dat ook al eens gedaan?  Hoe reageerden we toen?  Daarna las de juf nog een verhaaltje voor over een jongetje dat een portemonnee vindt.  Hoe kan je dan reageren?  Wat is eerlijk?  Het was een leerrijke dag!

toneeltjes en rap

Groetjes uit... Bierbeek

We werkten twee weken rond Bierbeek, de gemeente van onze school.

We bestudeerden het landschap, maakten een dorpswandeling met vraagjes, bekeken het verkeer aan de school, tekenden het oorlogsmonument na, zochten allerlei informatie op in de Info Bierbeek en brachten een bezoekje aan het gemeentehuis, waar Liebrecht ons heel wat uitleg gaf.

We weten nu heel wat meer over onze mooie gemeente!

FOTO'S

Sorry voor de vertraging...

Oeps... Het was duidelijk tijd voor vakantie!

Juf was helemaal vergeten van de foto's van onze uitstap naar het bos op de site te plaatsen...

Sorry!!!  Hier is de link: https://photos.app.goo.gl/n2SLXmz1sf2P06VB3

De Baobab

De juf vertelde ons een Afrikaans verhaal over de baobab.

De baobab is een heel rare boom, het lijkt wel of hij ondersteboven staat!  In Afrika vonden ze de boom ook raar en daarom vertellen ze een verhaal over de boom.

Als je het verhaal eens wil horen, vraag het gerust aan uw zoon of dochter!  Zij speelden het na met stokpopjes, in een toneel, in een telefoongesprek, namen een interview af en brachten verslag uit.

Nieuwsgierig?  Kijk hier naar de foto's! (Door een probleem kan ik voorlopig de filmpjes niet opladen, ik werk eraan!)

Jaarlijkse traditie

Naar jaarlijkse gewoonte deden wij ook dit jaar weer mee met de scholenveldloop.  Iedereen zette zijn beste beentje voor en enkele kinderen haalden zelfs een podiumplaats!

Proficiat allemaal!

Klik HIER voor foto's (de meeste zijn van slechte kwaliteit omdat de kinderen zo hard voorbijliepen ;) )

Week 3: Gouden week

Omdat we graag een heel jaar in een leuke groep zitten, werkten we deze week extra aan verbondenheid, samenwerken, samen spelen, ...

Op maandag mochten we enkele vraagjes beantwoorden op de computer over wie onze vriendjes zijn, met wie we graag spelen, ...

Op dinsdag las juf een fabel voor.  We leerden hieruit dat het belangrijk is te luisteren met je hart, te kijken met je hart en ook dingen te doen vanuit je hart.  Denk eerst even na wat jij leuk/niet leuk vindt, voor je het bij iemand anders doet.  We bespraken in groepjes hoe we van onze klasgroep een nog leukere groep kunnen maken.  Elk groepje schreef tips op en nadien bespraken we deze in de klas.  We stemden voor de tip die wij het meest waardevol vonden.  Dat was 'als iemand pijn heeft (letterlijk en figuurlijk), loop er dan niet voorbij'.  Hier gaan we extra op letten deze week.  Volgende week zal er opnieuw gestemd worden en werken we aan een andere tip.  In de namiddag werden we in groepjes verdeeld en deden we een hoekenwerk rond samen spelen/samen werken.  Er waren 7 hoeken: het babbelspel (bij juf Larissa), Rummikub, samen een kapla-bouwsel maken, samen één mandala inkleuren, een rekenspel, scrabble en samen aan een puzzel werken.  We maakten hele mooie dingen, dat kan je HIER zien.

Op woensdag las juf een kort verhaaltje voor.  Daaruit leerden we dat je soms heel kwaad kan worden als je geplaagd, uitgesloten of gepest wordt.  Het is ook heel belangrijk dat je het aan juf vertelt als er iets is, anders kan ze niet helpen.

Wat er de komende twee dagen nog te gebeuren staat, is nog een verrassing...

Week 2 in L3

We vierden eind vorige week en begin deze week al enkele verjaardagen.  Elk kind mag een verjaardagswens kiezen, we zingen samen het verjaardagslied en de jarige mag ook de verjaardagstas mee naar huis nemen.

Op dinsdag brachten we een bezoekje aan de bib.  Ann legde ons alles uit over hoe de bib werkt, waar we welke boeken vinden, ... Nadien mochten we voor de eerste keer een boekje kiezen om mee te nemen naar de klas.  In de namiddag gingen we voor het eerst zwemmen in Sportoase.

Woensdag kwam Katrien groepjes uit de klas halen om te werken rond sociale vaardigheden.  Ondertussen werkten we hier met juf Larissa ook aan.  We zijn allemaal deel van de groep, iedereen hoort erbij, wie ben ik, hoe voel ik mij, waar kan ik nog aan werken, ...  Allemaal belangrijke dingen die we zullen leren in de lesjes die om de twee weken plaatsvinden.  We speelden een spel waarbij we nieuwe dingen ontdekten over onze klasgenootjes (én de juf).

Klik hier voor enkele foto's.

Onze eerste schoolwerk in L3

De eerste schoolwerk zit er bijna op...

We leerden de juffen al wat beter kennen, stelden samen klasregels op, maakten kennis met de taalbende, zochten diep in onze hersenen naar de maaltafels, gingen de eerste keer turnen, kregen veel nieuwe schriften en boeken...

Hopelijk vonden de kinderen de eerste week even fijn als de juffen!

Een goede start van het nieuwe schooljaar!

Het is bijna zo ver...

Elk jaar rond deze tijd
gebeurt het weer:
de speelplaats kreunt zachtjes
‘Hoe lang nog?’
en zucht tegen de muren
‘Waar blijven ze toch?’

Ze voelt zich leeg en verlaten,
mist het spelen en het praten,
het kwebbelen en het kriebelen,
het shotten en het wiebelen.

En in de verte,
als je goed luistert,
hoor je ook al een juf die zucht.
Of een meester op de dool,
een meester die fluistert:
‘Mag ik weer naar school?
Alstublieft?’

‘Nog even!’
zingen de kinderen dan plagend.
‘Nog even moet je
zonder ons kunnen leven ...
Straks mag je ons weer testen
en met sommen en woorden
het bloed
van onder onze nagels pesten.’

‘En dan worden jullie snel weer moe.
En dan klagen jullie in koor:
Wat zijn we toch dringend
aan vakantie toe!’

Ja, nog eventjes geduld,
lieve meester, aardige juf,
jullie klassen worden dra weer
met ons kabaal gevuld!

 

Geert De Kockere

Lagere school > Derde leerjaar

Search

Data

SCHOOLJAAR 2018-2019
 INSCHRIJVINGEN

voor dit schooljaar

na telefonisch contact
(016)46 40 37

voor volgend schooljaar

(geboortejaar 2017)

infomoment

inschrijvingen broers en zussen:

inschrijvingen anderen:

VRIJE DAGEN 
STUDIEDAGEN 
FEESTEN

Contact

Vrije Baasisschool 'De Kinderberg'
Bergstraat  18 - 3360 Bierbeek

(016) 46 40 37

directie@vrijeschoolbierbeek.be

template by JStemplates.com