In het eerste leerjaar....

Benieuwd wat er in het eerste leerjaar gebeurde? Kijk en lees.

spelletjesweek sprookjes

Deze week oefenen we in de rekenles het optellen en aftrekken tot 10 aan de hand van allerlei sprookjesspelletjes.

Ook thuis zet iedereen zijn beste beentje voor om extra te oefenen.  

foto's

kerstlied, luister even mee...

Wil jij ook meegenieten van ons kerstliedje?

filmpje

bewegen in blok 5

Vanuit de filosofie 'bewegen is gezond' proberen we ook in de rekenles regelmatig wat extra te bewegen.  Bij blok 5 palmden we de turnzaal in met allerlei rekenbeweegspelletjes.

foto's

Bijna Kerstmis...

Nu Sinterklaas terug naar Spanje is vertrokken, kijken we uit naar het volgende feest: Kerstmis!  Daar hoort een kerstboom bij, kaartjes, versiering, en hopelijk veel gezelligheid.  Zo voelt het wel in onze klas wanneer we in de keuzehoeken aan de slag gaan.  Kijk maar op deze foto's

We werkten ook in groepjes om een zo hoog mogelijke kerstboom te maken die bleef staan. (STEM)  

foto's

 

De Sint op bezoek

Na twee weken aftellen in onze klas was het eindelijk zover: de Sint kwam op bezoek!  We verwelkomden hem met een leuk welkomstliedje.  Daarna ging de Sint bij de kleuters in de klas, en na de speeltijd was de lagere school aan de beurt om een origineel dansje of liedje te laten zien in de turnzaal.  Dat werd voor ons een gezellig groepsgebeuren en voor de Sint het meest verrassende cadeau in jaren!

Op de foto's zie je ons ook bezig de weken voordien in de klas in de keuzehoeken, bij het maken van speculoosdeeg, het spelen met de cadeautjes van de sint,... Het waren fijne dagen!

grote sinterklaasspel met meters en peters

Deze namiddag speelden we een leuk sinterklaasspel met de kinderen van het zesde leerjaar.  Samen met onze meters en peters moesten we allerlei opdrachten uitvoeren.  Na enkele opdrachten werden we beloond met een pepernoot of letterkoekje.

We moesten lezen, inpakken, pietenbewegingen doen, zingen, tekenen, kleuren, lopen...

foto's

Sinterklaas kapoentje...

Nog een paar nachtjes en dan is het zo ver:  Sinterklaas komt op bezoek.  Daar willen we ons in het eeste leerjaar goed op voorbereiden.  Al een hele week lang zijn we aan de slag.  We maakten al een aftelkalender, onderzochten onze schoenen, leerden een origineel sintliedje en een vrolijk dansje voor sinterklaas, we rubriceerden speelgoed...

Sinds donderdag werken we ook in hoeken rond sinterklaas.  We kunnen lezen, een brug bouwen waar de stoomboot onder kan varen, sintspelletjes spelen, een zwarte piet knutselen, stempelen, typen op de computer, schimmenspel spelen, iets in verband met sinterklaas bouwen met Clicx of Kapla, een pietendans ontwerpen, werken met de geoborden,...

foto's

huisdieren

We werken rond huisdieren in L1.  

Vrijdag zochten we in groepjes informatie op over een bepaald huisdier.  We zochten in boeken, in boeken die door de computer voorgelezen worden,...  Met de gevonden info maakten we een overzichtelijk schema.
Nadien leerden we hoe we een presentatie moesten maken.  We oefenden en maandag gaven we dus zelf les over het huisdier aan de rest van de klas.

Dinsdag kwam de dierenarts op bezoek.  Ze had haar koffer meegebracht.  We hadden ook wat vragen voorbereid.  We leerden heel wat bij.  Wist je dat honden geen chocolade mogen eten?

Ook in de keuzehoeken werkten we rond huisdieren.

In de rekenles onderzochten we onder andere hoeveel water er in het drinkbakje van een hond of kat gaat.

foto's

meten is weten...

Deze week hebben we in de klas gemeten met natuurlijke maateenheden.  We maten boekentassen, kasten, jassen, de juf... met allerlei materialen.

De kat (het huisdier) van de juf was ook jarig.  De kinderen moesten onderzoeken hoe lang het touw moest zijn om alle verjaardagskaartjes voor de kat van de juf op te hangen.

foto's

Herfst, herfst, wat heb je te koop?

        

Met het liedje 'herfst, herfst, wat heb je te koop' startten we drie lesweken geleden het thema 'herfst' op.  Ondertussen zagen jullie al de foto's van onze uitstap naar het bos.  Maar we deden nog veel meer... De herfstkleuren, herfstbladeren, grijze dagen, lekkere seizoensvruchten, allerlei nootjes, diertjes die gaan slapen, griezelige spinnen, ... kwamen op één of andere manier aan bod.  Dat zie je op deze reeks foto's

 

Herfst in het bos

Is het bos niet op z'n mooist in de herfst?  En valt daar niet van alles te zien en te beleven?  Deze keer zeggen onze beelden vast meer dan woorden... 

We willen juf Annie en juf Elisabeth bedanken die met veel enthousiasme voor extra begeleiding zorgden. 

Foto's van onze uitstap, gemaakt door juf Leen, vind je hier
Juf Annie maakte ook heel wat foto's en die krijg je hier ook te zien.  Let vooral op de vele, vele mooie paddenstoelen die er dit jaar in het bos te zien waren (sommige jaren moeten we echt zoeken, zoeken om er eentje te vinden...)  Juf Annie wist daar veel over te vertellen en maakte er schitterende foto's van.  We genieten nog na!

Mmm... Fruit!

In het thema 'fruit' kregen we veel kansen om onze zintuigen te gebruiken en om onze muzische talenten te ontwikkelen. We startten met een kwis waarbij we in kleine groepjes antwoord moesten geven op heel wat vragen rond eigenschappen van fruit: vorm, grootte, schil, vruchtvlees, pit, uit ons land of van ver weg...  In een volgende activiteit gaven we onze ogen flink de kost en probeerden we fruit in een mandje zo goed mogelijk na te tekenen en in te kleuren.  We probeerden ook fruit te herkennen met onze afzonderlijke zintuigen: door enkel te ruiken, te voelen of te proeven.  En uiteraard mocht een lekkere fruitbereiding niet ontbreken: we mixten enkele heerlijke, gezonde smoothies!

        

        

Meer foto's vind je hier.  

Lopen, lopen, lopen

Vandaag gingen we met de bus naar Lovenjoel om deel te nemen aan de veldloop voor scholen.  We ontmoetten er heel wat andere klasjes uit de omgeving van Bierbeek.  De jongens van het eerste leerjaar kwamen als eersten aan de start, na een flinke aërobic-opwarming.  Een eindje lopen achter een touw voorkwam dat die jongens van in het begin de longen uit het lijf liepen; pas na een paar honderd meter werd het touw opgetild en kon iedereen op eigen tempo tot aan de finish rennen.  Het is fijn om op het podium terecht te komen, maar iedere deelnemer heeft de hele route uitgelopen en daar zijn we fier op!  Met een sappige appel en een nieuwe drinkbus genoten we nog even na en supporterden we voor de andere klassen.  

   

Meer foto's vind je hier

10 dagen in onze nieuwe klas

Na tien dagen in onze nieuwe klas zijn we het al goed gewoon.  We maakten een heleboel afspraken om alles vlot te laten verlopen en dat lukt prima!  We leerden al enkele woordjes en letters lezen, werkten flink in ons rekenboek en speelden ook al enkele namiddagen in de vele keuzehoeken.  

Op vrijdagnamiddag 13 september leerden we onze peter en meter uit het zesde leerjaar kennen.  Zij zullen ons in de loop van het jaar wel eens helpen, met ons spelen, samen een activiteit doen.  Dat mochten we al meteen eens uittesten door op allerlei plaatsen in onze school een keuze te maken uit heel wat activiteiten.  Overleggen, samen zoeken op de plattegrond, elkaar helpen bij het knutselen,... Het zorgde voor veel interactie en het was dan ook een heel fijne namiddag!

 

  

Meer foto's vind je hier.  

Binnen kijken > Eerste leerjaar

Zoeken

Data

SCHOOLJAAR 2019-2020

VRIJE DAGEN en STUDIEDAGEN 

woensdag 18 september

maandag 30 september

woensdag 20 november

woensdag 15 januari

maandag 3 februari

woensdag 20 mei

(vrijdag 22 mei = brugdag) 

FEESTEN

eetfeest zondag 13 oktober

kinderfuif vrijdag 7 februari

schoolfeest zaterdag 9 mei

Contact

Vrije Basisschool 'De Kinderberg'
Bergstraat  18 - 3360 Bierbeek

(016) 46 40 37

directie@vrijeschoolbierbeek.be

Ondernemingsnummer: 0443.268.323