In het eerste leerjaar....

Benieuwd wat er in het eerste leerjaar gebeurde? Kijk en lees.

Herfst, herfst, wat heb je te koop?

Duizend kilo blaad'ren op een hoop
Zakken vol met wind
Ja, mijn kind
'k Weet niet of jij dat aardig vindt

De herfst heeft ons heel wat te bieden.  We maakten kennis met de vrolijke bloemenjongen, die zoveel houdt van paddenstoelen en herfstvruchten, met de schilder die de mooiste herfstkleuren te voorschijn tovert in de natuur, met de droevige oude vrouw die vele tranen weent in een grijze, donkere stad, en met de sloper die alle blaadjes van de bomen schudt.  De herfst heeft veel gedaantes.  

Hiermee gingen we aan de slag in muzische activiteiten.  Bij één daarvan maakten we zelf foto's: we legden een mandala van herfstvruchten en probeerden die onder de lens te vangen. Deze foto's vind je hier.   We stempelden ook kleurige herfstbomen met wattenstaafjes, tekenden een grijze stad met houtskool, en maakten samen een windvanger die elke herfststorm zal doorstaan. Op vrijdag ontdekten we de herfst nog verder in heel wat keuzehoeken.  Foto's vind je hier

Tutti Frutti 2!

De week begon met een verlofdagje. Is dat goed of slecht nieuws?  We keken in elk geval uit naar dinsdagmorgen, want er stond een uitstapje gepland naar het fruitbedrijf Van der Velpen in Bierbeek (https://vandervelpen.eu/).  We namen een kijkje in de boomgaard bij de plukkers en hun machine, we stapten even binnen in de koelcel (maar niet te lang, want daar is het slechts 1 graad warm - koud dus eigenlijk), we zagen de sorteermachine, weegschalen en vooral heel veel glimmende, kleurige, prachtige én lekkere peren en appeltjes!  Het allerleukste vonden we het ritje in het treintje dat ons doorheen de boomgaard terug naar de straat bracht.  Dank je wel boer Jan om ons rond te leiden!

Op vrijdagnamiddag trakteerde stagiaire juf Hanne ons op een hoekenwerk rond fruit.  Er viel vanalles te beleven en we vonden het jammer dat het al zo snel tijd was om naar huis te gaan.  

Foto's vind je hier en hier.

In de 2de fotoreeks vind je nog wat foto's over de weegles, de extra lessen over cijfers schrijven en het werken met de nieuwe werkwinkel rond het thema 'herfst'.

Tutti frutti

Deze week startten we met het thema 'FRUIT'.  We deden al een hoekenwerk rond fruit, we verzonnen zelf een verhaal rond fruit, we deden een fruitquiz... 's Morgens leren we  enkele Engelse woordjes met een vrolijk fruitliedje (eens luisteren?).

Maandag deden we ook een workshop rond het programmeren van robotje Dash.  We konden zijn lampjes laten oplichten in allerlei kleuren en patronen, we konden hem laten praten, dansen, racen,...  Het was superfijn.

Bij de rekenles oefenden we verder op de getallen:  Welk getal ben ik,  getalbeeldenrace, getalbeeldenbingo, een meer/ een minder, vier op een rij, getalblazen...  We leerden ook het hapjesbeest kennen:  "Het hapjesbeest eet steeds het meest!" en daarom maakten we ook zelf een hapjesbeest van een oude kous.  

foto's

verjaardagsclip

Vandaag vierden we onze eerste jarige in de klas.  We zongen, de jarige mocht dobbelen voor de verjaardagsactiviteit en we dansten ook op onze L1-verjaardagsclip.  Hier kan je ook even meekijken.

iedereen is anders... ook tijdens de scholenveldloop

Deze week zoomden we wat dieper in op het feit dat iedereen anders is.  We leerden er een liedje over, we hoorden er verhalen over, we maakten ons zelfportret en we deden een groepswerk rond anders zijn en hoe dit kan leiden tot ruzies.  We zochten ook naar manieren om met deze ruzies om te gaan (ruzies beperken door afspraken op school, ruzies vermijden door zelf actiepunten op te stellen en ruzies oplossen aan de hand van ons ruzie-oploswiel).

Op dinsdag zetten we ook allemaal ons beste beentje voor tijdens de schoolveldloop.  We liepen met de hele lagere school SAMEN meer dan 240 km!  SAMEN was dan ook het sleutelwoord bij deze schoolveldloop.

Rood, puffend en zwetend kwam iedereen over de meet.  TOP gelopen, kids van L1!

foto's

P.S. Van juf Davina kregen we nog enkele foto's van de peter-meter-namiddag die doorging op 11 september.  Je kan deze hier bekijken. 

 

een kort weekverslagje...

We hebben deze week weer hard gewerkt.  Zo zijn we begonnen met oefenen op het schrijven van de cijfers 1 en de moeilijke 2.  We leerden de cijfers kennen aan de hand van het verhaal van Renée en Beer.  We oefenden ook verder op meer en minder.  Daarnaast hadden we onze eerste rekentoets.  De dag voordien hadden we al even geoefend.

Bij womo gingen we aan de slag met een maquette en plattegrond van de klas.  Het werd een zoektocht in groepjes van 4 kinderen.  We vergeleken ook eens het schoolmateriaal van vroeger en nu.  We maakten kennis met enkele nieuwe keuzehoeken: het winkeltje, de legoblokken, de poppenkast en de leeshoek. Op woensdag maakten we een zelfportret in Picasso-stijl.

Onze klas is vanaf volgende week weer wat kleurrijker, want we maakten een heel lange verjaardagskalender.  Dit deden we nadat we enkele kalenders (dagstrook, weerkalender, seizoenkalender, maandkalender, jaarkalender,...) onder de loep hadden genomen.

We sloten de week af met een zoekspel rond verschillen en gelijkenissen tussen klasgenoten.

enkele foto's

rennen, rekenen, zoeken, meten en ...

Deze week hebben we letterlijk ons beste beentje voorgezet.

In de rekenles hebben we gemeten met onze schoenen, maar ook met onze benen, handen, ...  Daarnaast moesten we ook rennen naar links en rechts, moesten we ons verstoppen achter iets of moesten we klimmen op iets.  We deden ook een loopspel met de getalbeelden, krijtten patronen op de speelplaats, wandelden in bepaalde richtingen als robots en deden een telcarrousel.  

Maandagnamiddag deden we een fotozoektocht op school.  De apen hadden vorige vrijdag de foto's gemaakt voor de fotozoektocht van de beren en andersom.  Met die fotozoektocht konden we letters vinden en met die letters werd een zin gemaakt.  We kennen de school dus nu van binnen en van buiten. We kwamen zelfs op plaatsen waar de kinderen normaal niet mogen komen zoals de leraarskamer, het kopielokaal,...

Vrijdagnamiddag was het tijd voor de beloofde verrassing:  de kinderen van L1 kregen hun peter en meter!  Hierover kan je meer lezen in het onderstaande verslag.

Foto's van deze week kan je hier bekijken.

We krijgen een peter of meter!

In het begin van onze tweede schoolweek beloofden de juffen ons een verrassing op vrijdag.  We waren het niet allemaal vergeten ;-)  In de namiddag kregen we een meter of een peter uit het zesde leerjaar!

Om de juiste persoon te vinden, kregen we elk een kaartje met een afbeelding erop.  De leerlingen van het zesde hadden zich met hun eigen kaartje verstopt op de speelplaats.  We moesten dus op zoek naar diegene die hetzelfde prentje had als wij zelf.  Dat was niet zo moeilijk. 

Daarna kregen we een plattegrond van de school, waarop met een legende allerlei activiteiten waren aangeduid.  In kleine groepjes beslisten we wat we zouden doen, en we zochten hiervoor de juiste plek in enkele klassen, de turnzaal en de speelplaats.  Zo leerden we elkaar beter kennen en beleefden we een fijne namiddag. 

Eén van de activiteiten was: een foto maken van jouw groepje.  Deze zelfgemaakte foto’s kan je hier bekijken.  Foto’s die de juffen maakten vind je hier en hier.

Het eerste en het zesde gaan over enkele weken samen naar het zwembad. In de loop van het schooljaar plannen we zeker nog enkele activiteiten met beide klassen samen.  En op de speelplaats vinden we mekaar ook wel eens.  We hopen dat we veel plezier beleven met onze nieuwe vrienden en vriendinnen!

 

Ouderavond in een corona-jasje

Beste ouders,

Langs deze weg geven wij jullie graag informatie over onze klas- en schoolwerking.

In een eerste filmpje stellen wij onszelf en de klaslokalen die wij gebruiken even voor.  Dit filmpje werd opgenomen voor de start van het schooljaar, op vrijdag 28 augustus.  Klik hier

In een tweede filmpje geven we met behulp van een powerpointvoorstelling informatie over een aantal praktische zaken, over de methodes die we gebruiken, over onze manier van werken, … Hier horen jullie ook wat jullie kunnen doen om jullie kind te helpen bij het inoefenen en automatiseren van de leerstof, want leren lezen en rekenen gaat nu eenmaal niet helemaal vanzelf.  Deze presentatie werd eveneens gemaakt voor de start van het schooljaar.  Klik hier

Ten slotte willen we aanvullen met enkele impressies van de eerste schoolweek.  Foto’s kunnen jullie bekijken via deze link

Wij proberen regelmatig op deze klasblog wat nieuws, verslagjes en foto’s te laten verschijnen.  Dit bekijken is geen verplichting en we delen hier ook geen noodzakelijke informatie, maar we hopen jullie op die manier af en toe een blik te gunnen in ons klasje.

Alvast hartelijk dank voor jullie interesse en medewerking!

Juf Els en juf Leen

 

P.S. NIET VERGETEN AUB
- 4 taalboeken kaften, naam erop schrijven en alle vier terug meebrengen (we bewaren ze in de klas)
- een gemakkelijk te openen en te sluiten doosje voor de letterkaartjes (steeds in de boekentas!)
- een gemakkelijk te openen en te sluiten doosje voor de rekenkaartjes (steeds in de boekentas!)
- heen-en-weermap elk weekend nakijken, in orde brengen en terug meebrengen op maandag
- turnzakje met turnpantoffels, T-shirt en short (kleur en model naar keuze) meebrengen tegen donderdag 10/9
 

wiskunde week 1

De eerste schoolweek zit er al bijna op.  Het was allemaal best spannend, maar we hebben ons beste beentje voorgezet.

In de rekenlessen hebben we de eerste week vooral geoefend op tellen en terugtellen tot 10 en op oriëntatie (links, rechts, vooraan, achteraan, de eerste, de laatste, de voorste, de middelste...).  Links en rechts worden soms nog wel verwisseld, maar oefening baart kunst.
We oefenden dit vooral door veel te bewegen, maar ook door playmobilmannetjes, knuffels, werkboeken,... een juiste plaats te geven in de klas.  (vb. Zet het mannetje voor de rechtse computer.)

Sommige kinderen werkten ook al in de werkwinkel.

 

 

Wij tellen af...

Nog heel even vakantie en dan starten we met frisse moed aan het nieuwe schooljaar.  Spannend!

Je kan alvast een kijkje komen nemen in je nieuwe klas op de opendeurdag op donderdag 27 augustus.  

Schrijf je hiervoor in via deze link

Binnen kijken > Eerste leerjaar

Zoeken

Data

SCHOOLJAAR 2020-2021

VRIJE DAGEN, VAKANTIES en STUDIEDAGEN 

woensdag 23 september (studiedag)

maandag 5 oktober (vrije dag)

maandag 2 november tot vrijdag 6 november (herfstvakantie)

woensdag 11 november (Wapenstilstand)

maandag 21 december tot vrijdag 1 januari (Kerstvakantie)

vrijdag 5 februari (studiedag)

maandag 8 februari (vrije dag)

maandag 15 februari tot vrijdag 19 februari (krokusvakantie)

maandag 5 april tot vrijdag 16 april (Paasvakantie)

woensdag 12 mei (studiedag)

donderdag 13 mei (Hemelvaart)

vrijdag 14 mei (brugdag)

maandag 24 mei (Pinkstermaandag)

woensdag 30 juni (zomervakantie vanaf 12 uur)

FEESTEN

eetfeest zondag 18 oktober

lichtjeswandeling vrijdag 13 november

kinderfuif 

schoolfeest 

Contact

Vrije Basisschool 'De Kinderberg'
Bergstraat  18 - 3360 Bierbeek

(016) 46 40 37

directie@vrijeschoolbierbeek.be

Ondernemingsnummer: 0443.268.323