In het eerste leerjaar....

Benieuwd wat er in het eerste leerjaar gebeurde? Kijk en lees.

Zomer!

Het schooljaar loopt op z'n laatste beentjes en de vakantie is in zicht.  De zomer begon op 21 juni en we leerden de leuke en de minder leuke dingen van dit seizoen kennen.  De zon is een bron van energie voor de mensen, de planten en de dieren, maar ze kan soms ook gevaarlijk zijn.  Met ballonnen werd ons duidelijk gemaakt hoe de aarde rond de zon draait en waardoor het soms dag, soms nacht is door het draaien van onze planeet rond haar eigen as.  

Met een zomerbingo in de hand maakten we een kleine wandeling, ook al was de lucht op dat moment wat grijs.  Het valt dan ook te betwijfelen of de kinderen die het prentje van de zonnebril van de kaart hadden weggestreept, het spel wel écht eerlijk hebben gespeeld...

We knutselden ook nog wat zomerse werkjes bij elkaar en maakten er een gezellige allerlaatste vrijdagnamiddag in het eerste leerjaar van.

Enkele foto's vind je hier

Wat groeit daar?

Wat groeit daar in de moestuin?  Dat er heerlijke groenten in ons eigen moestuintje van de school groeien, hebben wij al ondervonden: de sla op onze sandwich en de spinaziesoep vonden we heel lekker.  Maar in dit thema ontdekten we nog veel meer...  

In een aantal keuzehoeken verkenden we het thema met een memoryspel, de voeldozen, enkele constructiematerialen en de boetseerklei.  Uit deze klei kwamen niet alleen groenten te voorschijn, maar ook groentetaarten en pizza's! 

We ontdekten dat groenten steeds één of ander deel zijn van een plant: we eten de stengel, het blad, de bloem, de vrucht, de wortel of de knol die onder de grond zit.  In de moestuin zijn ook heel wat diertjes te vinden.  Sommige zien we graag komen, maar andere willen we liever niet in onze moestuin.  Hierover speelden we een buitenspel.  En omdat het dan toch zo'n mooi weer was, evalueerden we dit thema in alweer een buitenspel waarbij we in groepjes van twee heel wat vragen moesten zoeken en oplossen.

Toen waren we helemaal klaar voor de afsluiter, alweer buiten: een bezoek aan De Witte Beek!  Jen verwelkomde ons op haar grote groenteveld.  We mochten rondkijken, proeven, zaaien, planten en oogsten .  De meeste kinderen vonden de plantmachine het allerleukste om te doen, en de aardbeien het lekkerste om te proeven.  Dank je wel aan Jen voor deze leerrijke en supertoffe voormiddag!

Foto's van ons thema vind je hier.  

koken met spinazie uit onze moestuin

Nadat we al sla uit onze moestuin konden proeven tijdens de lunch op onze tweedaagse met K3, konden we vandaag ook onze spinazie oogsten.  
Na het oogsten, maakten we de blaadjes proper en maakten we er een lekker soepje van.  

foto's

schoolfeest: sfeerbeelden bouwworkshop en optreden

Op het schoolfeest zongen wij een live liedje over de kikkertjes en andere vijverdieren, die allemaal aardig zijn om te zien.  De kikkers die kwaken, de ooievaars die klepperen, de vissen die bellen blazen, de libellen die zoemen en de muggen die prikken.  Onze lijfjes waren groen, maar aan onze hoofd-knutselwerkjes kon je wel goed zien welk dier wij voorstelden.  Enkele foto's zie je hier

In onze klas kon je na het optreden terecht voor een bouw-workshop.  Er waren grote dozen om mee te bouwen, maar ook kleine gekleurde blokjes om met z'n tweeën een bouwwedstrijd mee te houden. Ook hiervan vind je hier enkele foto's en nog een andere reeks foto's

kikker en pad: K3 en L1 samen op pad!

De voorbije 2 weken zijn K3 en L1 samen aan de slag gegaan met de avonturen van kikker en pad en hun vrienden van de vijver.  Op donderdag 12 mei trokken we er dan eindelijk echt op uit om kikker en pad in levende lijve te ontmoeten.  In het Vinne (Zoutleeuw) ontdekten we heel wat over het leven in en rond de vijver.  Die avond klonken er er ronkende geluiden uit de klaslokalen, want we bleven in onze klas logeren! 

Van ons project en van onze tweedaagse vind je hier foto's en nog meer foto's.

Veilig in het verkeer

De voorbije week leerden we één en ander over het verkeer.  Met de kaart in de hand, maakten we een kleine wandeling door het dorp.  Op sommige punten moesten we een verkeersbord zien te vinden of de naam van een straat noteren.  Dat was best wel moeilijk!

We leerden ook heel wat over voertuigen in een hoekenwerk.  We bouwden er zelf met allerlei materialen, speelden een voertuigenbingo waarbij het aantal wielen, het soort stuur en de milieuvriendelijkheid moesten bekeken worden, en we lieten onze Bee-Bot-robot de juiste weg afleggen.

We leerden ook de verschillende soorten verkeersborden kennen.  En doordat we allemaal op voorhand enkele borden hadden getekend die we in onze buurt hadden gezien, leerden we de betekenis van heel wat borden kennen.  

Volgende week staat er iets helemaal anders op het programma, dus het werd maar een kort thema... 

Foto's vind je hier.   

Lente in de klas

Voor en na de paasvakantie stonden we stil bij de lente. 

Aan de hand van enkele spelletjes ontdekten we hoe de natuur verandert in dit mooie seizoen.  Het zonnetje scheen heerlijk en daarom deden we deze spelletjes in de buitenklas.  

De dag nadien namen we enkele lentebloemen bijna letterllijk onder de loep.  We probeerden zo'n plant, die groeit uit een bol, na te tekenen om alle delen te ontdekken.  De juffen vertelden ons ook waarvoor al die delen dienen.  Daarna knutselden we zelf enkele lentebloeiers. 

Bij heel wat dieren worden in de lente kleintjes geboren.  Daarom leerden we de dierenfamilies beter kennen (hengst, merrie, veulen/ beer, zeug, big...).

We zochten ook uit hoe een kuiken groeit in een ei en hoe een rups verandert in een vlinder.  Wist je trouwens dat een vlinder SYMMETRISCH is en wist je dat er veel meer dan alleen maar kuikens uit een ei komen?  De kinderen van L1 weten er nu alles van.  We ondezochten hoe schaduwen ontstaan en veranderen naar gelang de stand van de zon.  We maakten ook zelf een schaduwtekening van een dier.

In de moestuin begint onze sla al goed te groeien en ook de spinazie komt piepen.  We zaaiden de voorbije week tuinkers, maar we moesten deze keer zelf de stapjes lezen!  

Hier vinden jullie foto's en nog een andere reeks foto's

de moestuin

De zon kwam de voorbije weken meermaals piepen en dan krijgen we in L1 de moestuinkriebels.  Kijk maar even mee...

foto's

+ tot 20: de rekentrein

filmpje met uitleg:  klik hier

Te koop!

Naar de winkel gaan, dat doen we allemaal wel eens.  Sommigen vinden het leuk, anderen dan weer net niet.  Welke soorten winkels zijn er allemaal?  Wat kan je er kopen?  Wat gebeurt er allemaal in zo'n winkel?  Hier dachten we samen over na.

We maakten een winkelstraat in onze klas waarin we elk eens klant en verkoper mochten zijn.  We probeerden vanalles in te pakken en maakten leuke cadeaudoosjes. We dachten ook na over het afval dat mee komt uit de winkel: hoe kunnen we dat vermijden, hergebruiken of recycleren?  Toen vonden de juffen dat we klaar waar om met onze herbruikbare tassen naar een echte winkel te gaan.  In groepjes van vier werkten we ons boodschappenlijstje af: we zochten zelf de juiste afdeling in de winkel, lazen de prijs van onze producten en betaalden aan de kassa.  Met al onze aankopen maakten we een ontbijtbuffet in de klas.  Leuk om de klasdag eens op die manier te beginnen!

Om het thema af te sluiten dachten we even na waar het geld vandaan komt waar we dingen mee kunnen kopen.  We bouwden in de klas een klein wereldje van kopen, verkopen en produceren.  Met enkele 'grondstoffen' maakten we onze eigen winkelwaren en probeerden die te verkopen aan onze vriendjes.  De prijs mochten we zelf kiezen.  En de ondernemers in de klas lieten zich al gauw opmerken: prijs zetten, reclame maken, mensen overtuigen... Wie niet al te goed nadacht, hoorden we zeggen 'oei, ik ben blut'! 

Hier vind je foto's en nog meer foto's. van ons hele thema.

Carnaval

Met de voorbereidingen van carnaval waren we vorige week al gestart.  Muziek en verkleden stonden centraal.  We knutselden o.a. onze eigen muziekinstrumentjes, deden muzikanten na bij onze bewegingstussendoortjes (we speelden m.a.w. luchtgitaar, luchtsaxofoon, luchtdrum enz.) en speelden een soort kwis waarbij we instrumenten probeerden te herkennen.  

We zoomden ook even in op de anti-pestactie die deze week werd gehouden.  Die vier stippen kent ondertussen iedereen, maar wat betekenen ze?  En doen wij daar dan wel écht aan mee?  We praatten erover in de klas maar probeerden vooral om heel veel samen te spelen, te delen, en niemand uit te sluiten.  En dat lukte best aardig!  

Het was ook gekke week waarbij we op de achterstevoren/ondersteboven/binnenstebuitendag zelfs achterstevoren telden, achterstevoren werkten...

Op vrijdag kwam het hoogtepunt van ons feest-thema.  Elke klas maakte een instagram-achtergrond klaar waar we leuke foto's bij konden maken.  Het thema was 'bomen' en wij kozen voor een muziekboom!   Iedereen werkte hieraan mee en het resultaat was best wel knap, al zeggen we het zelf. 

Foto's van de voorbije weken vind je hier en hier. 
De instagram-foto's vind je hier en hier

 

Carnaval... dat klinkt als muziek in onze oren!

Alaaf, alaaf!

We bereiden ons in de klas stilaan voor op carnaval.  Bij carnaval hoort muziek en dus leerden we al heel wat nieuwe muziekinstrumenten kennen.
Daarnaast speelden we ook een levende poppenkast.  We oefenden daarbij vooral op een passende mimiek en lichaamstaal.  Dat was best wel grappig.

In de rekenlessen gingen we aan de slag met meten, wegen, inhouden, tijd...

Enkele foto's

Er was eens...

   

Als afsluiter van het sprookjesthema toverden we een wc-rolletje om
in een sprookjesfiguur (zie laatste alinea)

In het grote bos van L1 zaten de voorbije week heel wat sprookjesfiguren verscholen.  

We onderzochten hoe sprookjes opgebouwd zijn, we herstelden een sprookjesboek waarbij de delen van de sprookjes door elkaar geraakt waren, we leerden heel wat sprookjes kennen aan de hand van verhalen, we werkten in hoekjes...

Aan de hand van rekenspelletjes in het thema sprookjes (toren van Rapunzel, kikkerkoningbingo, houten huisje van de 3 biggetjes, knibbelknabbelknuisje, Roodkapjes koekjesestafette, ...) flitsten we er op los!  Vele kinderen hebben dan ook enorme sprongen gemaakt in het oplossen van optellingen en aftrekkingen tot 10!  Wat fijn om te zien!

We maakten een sprookjesgedicht dat we gingen posten bij de buren van onze school en we maakten bovendien onze eigen sprookjes en presenteerden ze aan de hand van allerlei mediamiddelen.  

Ook in de taallessen leerden we heel wat nieuws.  We zochten woorden die vertellen 'hoe' een sprookjesfiguur is.  We probeerden zinnen aan te vullen uit een sprookje en toonden daarmee dat we best al wat woorden durven en kunnen schrijven.  En natuurlijk mochten we hierbij onze fantasie de vrije loop laten.  Want daar zijn sprookjes voor, toch?

We zongen ook heel wat liedjes en vonden de drakendans de max!

Hier vind je heel wat foto's en nog meer foto's

Om het thema af te sluiten knutselden we een sprookjesfiguur.  De basis was een wc-rolletje.  Met lapjes, lintjes, knoopjes, stickertjes, touwtjes, papier, kranten, wol, wiebeloogjes,... werden er met veel fantasie en creativiteit prachtige werkjes tevoorschijn getoverd.  Dat zie je op deze foto's

 

Weekschema afstandsonderwijs 24 - 28 januari

Maandag 24 januari

Hoe werk ik met een filmpje? Als je dit niet meer weet,  klik dan hier om dit te bekijken.

Rekenen:
nieuwe flitskaartjes knippen (zie blauwe blaadjes) en in flitsdoosje steken
instaples blok 8 blz.32-33  les door juf Els:  klik hier
les 173 blz.38 les door juf Els:  klik hier
flitsjoggen:  klik hier
+ 5 minuten flitsen met de blauwe kaartjes (onder begeleiding)

Taal:

 • Leesboek blz. 11. Kijk naar dit filmpje
 • Werkblad bij blz. 11
 • Schrijven: letter d en verbindingen in deur.  Kijk naar dit filmpje.
 • Maak 2 taakjes naar keuze in je werkboekje van de winter (hiermee sluiten we dit thema af)
 • We gaan over sprookjes leren.  Ken jij er al veel?  Opdracht: knip de woordjes uit en plak ze op de juiste plaats in de prent.  Welke sprookjes herken je in deze prent?  Juf Leen zoekt mee in dit filmpje.
 • luisteren:  sprookje van de dag:  Hans en Grietje: klik hier

 

Online contactmoment

Vrijblijvend contactmoment met juf Leen van 9.30 tot 10.00.  We luisterden naar een gek liedje over de feeën in het sprookjesbos.

Vrijblijvend contactmoment met juf Els van 12:30 tot 13:00.  We spelen een flitsspel.  Lenigheid vereist!  Leg alvast 11 kleine papiertjes en een potlood klaar! Klik hiervoor op de knop.

 

Dinsdag 25 januari

Rekenen:
les 169 blz. 34  les door juf Els:  klik hier
les 175 blz. 40  les door juf Els:  klik hier
les 183-184 blz.48 les door juf Els:  klik hier en hier
flitsjoggen:  klik hier
+ 5 minuten flitsen met blauwe kaartjes (onder begeleiding)

Taal:

 • Leesboek blz. 12: kijk naar het filmpje
 • Leesboek blz. 13: kijk naar het filmpje.
 • Schrijven: letter w en verbindingen in ‘mouw’: kijk naar het filmpje.
 • luisteren:  sprookje van de dag:  klein duimpje: klik hier

Magje van de dag:

Maak het huisje van de heks. 

            

Wil je jouw huisje aan je vriendjes laten zien?  Mail een foto naar juf Leen en dan komt die op onze klasblog.

Online contactmoment

vrijblijvend contactmoment met juf Leen van 9.30 tot 10.00.  We proberen te ontdekken hoeveel we al van sprookjes weten.  Leg alvast klaar: een rood en een groen papiertje of potlood of stift of ... dat je kan laten zien.  

vrijblijvend contactmoment met juf Els van 12:30 tot 13.00:  We spelen een flitsspel.  Neem je flitskaartjes klaar!  Warm je benen al maar op!

                 

   

MARTHE, IMKE, MANOU, MARIUS, LOUISE, HENRI, ARNE, RENEE EN SANDER
STUURDEN EEN FOTO VAN HUN HUISJE VAN DE HEKS.  
MOOI GEDAAN !!

Woensdag 26 januari

Rekenen:
les 171 blz. 36 juf Els geeft les:  klik hier
les 177 blz. 42 juf Els geeft les:  klik hier
les 170 blz.35 juf Els geeft les:  klik hier en hier
flitsjoggen:  klik hier
+ 5 minuten flitsen met blauwe kaartjes (onder begeleiding)

Taal:

 • Leesboek blz. 14: kijk naar dit filmpje.
 • Schrijven: letter g en verbindingen in ‘geit’: kijk naar dit filmpje.
 • Opdracht bij het sprookje van ‘Klein Duimpje’: knip de stukjes tekst los en plak ze bij de juiste prent.
 • luisteren:  sprookje van de dag:  De rattenvanger van Hamelen: klik hier


Magje van de dag

Bouw een gebouw uit een sprookje.  Kijk goed naar de tekeningen en kies er iets uit.  Bouw met lego, k’nex, clics… of knutsel met papier en karton. Wil je jouw gebouw aan je vriendjes laten zien?  Mail een foto naar juf Leen en dan komt die op onze klasblog.  

   

      

WAT EEN TOFFE IDEEËN, MARIUS, FONS, MARIT EN GROTE ZUS LOTTA!
DANK JE WEL!

Online contactmoment

vrijblijvend contactmoment met juf Leen van 9.30 tot 10.00.  We proberen om samen een nieuw sprookje te verzinnen.  Leg een blad (klad)papier klaar en iets om te tekenen.  


WIJ MAAKTEN EEN SPROOKJE OVER EEN KABOUTER, EEN SPOOK EN EEN RIDDER 

vrijblijvend contactmoment met juf Els van 12:30 tot 13:00:  We spelen een flitsspel.  Neem alvast en potlood en papier klaar.  BINGO-tijd!

 

Donderdag 27 januari

Rekenen:
les 176 blz. 41 juf Els geeft les:  klik hier  (Wil je nog wat extra uitleg bij deze bladzijde:  klik hier.)
les 181 blz. 46 juf Els geeft les (les 181-182):  klik hier
les 182 blz. 47
flitsjoggen:  klik hier
+ 5 minuten flitsen met blauwe kaartjes (onder begeleiding!)
+ huistaak (zie blaadje)

Taal:

 • Leesboek blz. 15: klik hier voor het filmpje.
 • Schrijven: letterverbindingen ve-, we-, be- : kijk naar het filmpje
 • Schrijven: herhalingsoefening: schrijf (kopieer) de woorden zak, veer, koek, …
 • Kies 2 taakjes uit het werkboekje van de sprookjes.
 • luisteren:  sprookje van de dag:  de Kikkerkoning klik hier

Magje van de dag

Maak een wolf op een stok.  Kijk naar het stappenplan.  In veel sprookjes komt een wolf voor.  Juf Leen vertelt hier iets over in dit filmpje.  Speel je mee?

 

Vrijdag 28 januari

Rekenen:
Bingeltaak: Werk minstens 30 minuten aan de Bingeltaak die klaarstaat! (Of minder lang indien alles sneller afgewerkt geraakt!)  Voor een korte uitleg, klik hier
flitsdansen:  klik hier
+ 5 minuten flitsen met blauwe kaartjes (onder begeleiding)
+ extra remediëringsblaadjes (eventueel, niet voor iedereen => zie extra blaadjes)

Taal:

 • Leesboek blz. 16:  kijk naar het filmpje.
 • Werkblad bij leesboek blz. 16
 • Schrijven: herhaling letter a, d, g en het woordje ‘dag’:  kijk naar het filmpje
 • Schrijven: herhalingsoefening: schrijf (kopieer) de woorden hek, oog, beer, …
 • Luisteren:  sprookje van de dag:  Vrouw Holle:  klik hier

Magje van de dag

Gebruik de stappenplannen om een mooie sprookjestekening te maken.  Je kan ook één sprookjesfiguur uitkiezen en deze extra mooi maken.  Breng ze zeker mee naar de klas, dan hangen we ze aan het prikbord!  

   

 

 

Winter in L1

Al is de sfeer (en de temperatuur) alles behalve onder nul...  Het is nu toch de tijd van het jaar om over de winter te leren!

Het weer is vaak grijs en grauw, de bomen zijn kaal, mensen dragen warme kleren, dieren passen zich aan... Er valt over de winter heel wat te vertellen.  En ook al hebben we nog geen sneeuw gezien, we kunnen ons toch best inleven in het verhaal van mus en mees die een oplossing zoeken voor de hongerige vogels in de winter.

De eerste foto's zijn er al, en naar het einde van ons thema zetten we er nog wat foto's  (en nog enkele foto's) bij. 

Gelukkig nieuwjaar

Gelukkig nieuwjaar!

        

In de laatste schoolweek voor de kerstvakantie werkten we aan onze nieuwjaarsbrief.  Dat zie je hier

De laatste schoolweek voor Kerstmis

Na het weekje afstandsonderwijs mochten de meesten onder ons gelukkig terug naar school komen.  Daar waren we heel blij om!

Zoals aangekondigd mochten we met een weekje uitstel de pakjes van Sinterklaas openmaken.  Die moet nu al wel lang weer in Spanje zijn. Hoog tijd dus om ons op de volgende feesten te concentreren: Kerstmis en Nieuwjaar.  De juffen lazen enkele verhalen voor bovenop de vele andere activiteiten die ons deze week nog te doen stonden: onze nieuwjaarsbrief knutselen en inoefenen, nog een nieuw woordje leren lezen, veel meten en wegen en ontdekken tijdens de rekenlessen, en nog zoveel mogelijk inoefenen en automatiseren.  We hopen dat deze inspanningen tijdens de lange, lange vakantie niet verloren gaan.  Lezen en flitsen jullie daarom af en toe eens thuis? 

Op vrijdag sloten we de week af met een viering in onze rekenklas.  Die zag er voor de gelegenheid heel anders uit en we voelden meteen dat er een bijzondere sfeer hing.  We luisterden naar het verhaal van de kleine trommeljongen.  De juffen zongen daarna het bijpassende lied, waarbij we zelf op instrumentjes mochten mee-tokkelen; parapapam pam (little drummer boy).  Dat was best wel bijzonder!

Daarna maakten we nog leuke kerstkaartjes waarmee we iemand blij willen maken.  Iemand die zich misschien wat alleen voelt, of ziek is, ... De meesten hadden al meteen iemand in gedachten.  Niet vergeten om jouw kaartje te brengen hoor!

We wensen jullie een heel fijne vakantie en gezellige feestdagen!

Enkele foto's van deze week vind je hier

Weekschema afstandsonderwijs 6 - 10 december 2021

Maandag

Nieuws van Roetpieten Leen en Els + filmpje zwartepietendans

Hoe werk ik met een filmpje?  Klik hier om dit te bekijken.

Taal:
Lezen: werkblad verhaaltje Sinterklaas met vraagjes op de achterkant.
Wil je hulp? Klik hier om naar het verhaaltje te luisteren. en Klik hier voor hulp bij de opdrachten.

Rekenen:
flitskaartjes knippen (zie plastic mapje in werkboek) 
les 123 blz.59  les door juf Els:  klik hier
les 125 blz.61 les door juf Els:  klik hier
+ 5 min. Flitsen blauwe kaartjes (onder begeleiding)

 

Dinsdag

Taal:
Lezen: steunwoord ‘geit’: klik hier voor het filmpje 
Klik hier voof het letterfilmpje 'g' 
Klik hier voor het letterfilmpje 'ei' 
Werkboek oefeningen g (blz 18-88, 18-89).  Wil je hulp?  klik dan hier voor het filmpje  
Werkboek oefeningen ei (blz 18-90, 18-91).  Wil je hulp?  Klik dan hier voor het filmpje 
Werkblad i of ie: knip en plak de prentjes op de juiste plaats 
Werkblad sint en piet: schrijf elke naam in de goede zak
Schrijven: schrijfblad ‘jan2’ en schrijfblad ‘raam’ (herhaling)

Rekenen:
les 124 blz. 60  les door juf Els:  klik hier
les 126 blz. 62  les door juf Els:  klik hier
+ 5 minuten flitsen met blauwe kaartjes (onder begeleiding)

 

Woensdag

Taal:
Leeskaart 14: klik hier voor een filmpje met een opdracht bij de leeskaart
Leesles ‘geit’: ballonnetjes en tekstje.  Wil je hulp?  Klik hier voor het filmpje
Werkblad: kies het juiste woord (oefenen op rij, schoen, geit)
Werkblad: voorkant: kies het juiste woord; achterkant: kies het juiste buikje
Schrijven: schrijfblad ‘pet’ en schrijfblad ‘muur, zus’ (herhaling)

Rekenen:
les 127 blz. 63 juf Els geeft les:  klik hier
les 128 blz. 64 juf Els geeft les:  klik hier
les 129 blz.65 juf Els geeft les:  klik hier
+ 5 minuten flitsen met blauwe kaartjes (onder begeleiding)

 

Donderdag

Taal:
Lezen: steunwoord ‘pauw’: klik hier voor het filmpje
Klik hier voor het letterfilmpje 'au' 
Werkboek oefeningen au (blz 19-92). Wil je hulp?  Klik dan hier voor het filmpje
Werkblad: knip en plak de tekstballon op de juiste plaats
Werkblad MKM andere klinkers: kies het juiste woord
Werkblad: voorkant: verbind de prent met de juiste klinker; achterkant: omcirkel de letter die je in het zwarte vakje hoort
Schrijven: schrijfblad nieuwe letter b: kijk zeker naar dit filmpje + schrijfblad letter oo (herhaling)

Rekenen:
les 130 blz. 66 juf Els geeft les:  klik hier
les 133 blz. 68 juf Els geeft les (133+134):  klik hier
les 134 blz. 69
+ 5 minuten flitsen met blauwe kaartjes (onder begeleiding!)
+ huistaak (zie plastic mapje in werkboek)

 

Vrijdag

Taal:
Lezen: leeskaart 15: klik hier voor het filmpje met een opdracht bij de leeskaart
Leesles ‘pauw’: ballonnetjes en tekst. Klik hier voor het filmpje
Schrijven: schrijfblad verbindingen in ‘boom’ + schrijfblad ‘boom’ 
Werkblad: voorkant: zinnen lezen; achterkant: omcirkel de letter die je in het zwarte vakje hoort
Werkblad: lees en kleur de pauw

Rekenen:
les 135 blz.70:  juf Els geeft les:  klik hier
les 136 blz.71  juf Els geeft les:  klik hier
+ 5 minuten flitsen met blauwe kaartjes (onder begeleiding)
+ extra remediëringsblaadjes (eventueel, niet voor iedereen => zie extra blaadjes in mapje in werkboek )

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Speelgoed en snoep van Sinterklaas

De voorbije twee weken stonden helemaal in het teken van speelgoed, snoep en Sinterklaas.  We sorteerden speelgoed op basis van heel wat criteria en we probeerden zelf een spel te bedenken met een beperkt aantal voorwerpen, We kregen een brief van de Sint om zijn komst te melden en we schreven natuurlijk meteen een briefje terug.  We leerden hoe deze brief van in de rode brievenbus tot bij de Sint geraakt.  In de leesles kwam het woordje 'schoen' aan bod en dat was ook een gelegenheid om onze eigen schoenen eens van dichtbij te bekijken. Opnieuw sorteerden we deze op basis van verschillende criteria.  We probeerden veters te knopen en knutselden een papieren schoen door een stappenplan te volgen.  Er werd trouwens heel wat geknutseld, want de Sint had ons in zijn brief gevraagd om de klas mooi te versieren.

Er kwamen daarnaast zowel in de taal-, reken- en WOMO-lessen nog heel wat andere activiteiten aan bod.  Kijk hiervoor maar naar de foto's en de andere foto's

Het filmpje van de sintdans (op basis van een door de kinderen zelfgemaakte danspartituur) vindt u hier.

 

huisdieren

Het was de voorbije 2 weken een echte beestenboel in L1.  We hoorden katten miauwen, hielpen een hond ontsnappen uit een kooi bij de 'dierenarts', we maakten echte huisdierenkunstwerken, we hebben huisdierknuffels gemeten en gewogen, we hebben gerekend met de huisdierknuffels en we onderzochten de huisdieren door op te zoeken in boeken en op de computer en er in groepjes een spreekbeurt over te geven.  We zagen een paar echte meesters/juffen in spé voor de klas staan.  Knap hoor!

We ontwierpen ook een verblijf voor een huisdier en enkele dagen later mochten we ons ontwerp zelfs ook echt bouwen.  

In de klas werden ook enkele huisdierverhalen voorgelezen.

Als mooie afsluiter kregen we vandaag bezoek van enkele huisdieren in de klas:  de kat van Driss, de hond van Marius, de cavia's van Naud en de hamster van Fons.

foto's

Naar het bos

In deze tweede week van ons thema leerden we de herfst nog wat beter kennen.  We maakten er enkele kunstwerkjes over: we stempelden een kleurige herfstboom, we legden herfstmandala's met echte herfstvruchten die we dan zelf fotografeerden (deze foto's vind je hier), we bouwden een windvanger en we tekenden met houtskool een grijze, natte stad.  We luisterden ook naar muziek die het verhaal van 'de jacht' vertelt, we ontdekten door een spel welke nootjes en blaadjes bij welke boom horen, en nog veel meer.

Op donderdag stond onze uitstap naar het bos gepland.  Het had 's nachts flink gestormd en geregend, maar de lucht klaarde 's morgens mooi op en het was zeker niet te koud, dus lieten we ons niet tegenhouden.  Voor we vertrokken bestudeerden we de kaart die ons de weg zou tonen.  Welke punten herkenden we hier op?  En hadden we al een idee hoe we zouden moeten stappen?  Met een beetje hulp hier en daar konden we de juiste richting vinden en vonden we onderweg enkele herkenningspunten.  Bij aankomst in het bos moesten we eerst wat nieuwe energie opdoen met een koek of een stukje fruit.  Toen kwam bosmuis David zich voorstellen en we zouden ook zijn kleintjes mogen bewonderen.  Die wilden graag met ons mee op ontdekking gaan.  Bosmuis Tom woelt graagt de bodem om, bosmuis Sam houdt van een zwam, Treesje houdt van beestjes... Zo liet elk muisje ons iets anders ervaren.  Op de middag smaakte onze picknick bijzonder lekker.  Daarna mochten we in het stukje speelbos ons hartje ophalen, maar toen kwam de regen toch wat stokken in de wielen steken en besloten we om terug naar school te gaan.  Daar speelden we nog allerlei spelletjes uit het herfst-hoekenwerk.  Het was een leuke dag!

Hier vind je foto's en nog meer foto's

herfst

Maandagnamiddag maakten we tijdens de keuzehoeken die juf Victor voor ons organiseerde kennis met ons nieuwe thema:  "HERFST".  We mochten naar de herfstwinkel, knutselden met blaaderen, speelden het eekhoornspel,...
Op dinsdag gingen we wat dieper in op de verschillende aspecten van de herfst.  We leerden er zelfs een liedje over.  Woensdag focusten we ons op het weer in de herfst en op vrijdag gingen we aan de slag met de kieskaarten, ook weer in het thema herfst.

In de rekenlessen lag de focus deze week op het meten van gewicht (met balansen), lengte (met natuurlijke maateenheden) en inhoud.  We leerden onze meetresutaten neerschrijven a.h.v. turven.  Ook het betalen kwam voor het eerst aan bod.

Dit schooljaar is het jaarthema "Als bomen vertellen...".  Elke maand vertellen zij een verhaal.  Deze maand ging het verhaal over de vredesboom, hoe bomen een verschillend nut hebben voor verschillende dieren en mensen, de boom die vrede brengt en hoe je iets kan doen voor iemand die je graag ziet.  De kinderen hebben allemaal iets bedacht dat ze kunnen doen voor iemand die ze graag zien (zie foto met tekeningen) en het is de bedoeling dat ze dit ook uitvoeren voor eind oktober.

enkele foto's

fruit in L1

Het thema voor de volgende twee weken is 'fruit'.  De juffen wilden wel eens weten wat wij daar al over wisten.  Daarom speelden we een quiz.  Met z'n vieren in een groepje weet je meer dan alleen, al is het soms niet makkelijk om tot overeenstemming te komen als sommigen iets anders denken dan de anderen.  Ook elkaars beurt respecteren om het antwoord te noteren en te laten zien, vroeg nog wat oefening.  Daar werken we (ongemerkt?) verder aan, stap voor stap. We speelden de volgende dagen allerlei fruitspelletjes en in de keuzehoeken konden we boetseren, knutselen, ontdekken, stempelen,... 

Hier vinden jullie foto's en een tweede reeks foto's van de eerste themaweek.

Tijdens de tweede week hebben we fruit gemeten en gewogen. We verzonnen een verhaaltje over een stukje fruit dat zich daarin bang, boos, blij of verdrietig voelde en probeerden om dat gevoel tot uiting te brengen door een mondje en ogen te kiezen die daarbij pasten.  We zetten ook onze zintuigen nog even flink aan het werk om fruit te ruiken, te proeven, te bekijken en te voelen en we noteerden onze bevindingen in een rooster.  Om af te sluiten maakten we op vrijdagnamiddag heerlijke smoothies en amuseerden we ons in de keuzehoeken.  Toen de juffen zeiden dat het tijd was om op te ruimen, hoorden we hier en daar: 'Wat, nu al?'  Dan zijn wij toch goed bezig geweest, niet?

Foto's van deze week vind je hier.

 

Iedereen is anders!

Iedereen is anders, maar samen vormen wij wel een leuke bende!

Op maandag keken we letterlijk even in de spiegel en met wat tips en observaties van echte kunstenaars maakten we een kunstig zelfportret.  

Niet alleen wij zelf, maar ook elke klas is anders.  Vorige week hadden we al met heel wat plattegronden gewerkt en deze week maakten we zelfs zelf een maquette van onze klas.  We leerden onze eerste cijfers schrijven en maakten kennis met Renée en Beer.  Wat een spannend verhaal!  

We leerden al 11 letters lezen en het is verbazingwekkend hoeveel (korte) woordjes we daar al mee kunnen maken én lezen.  We maakten kennis met enkele nieuwe 'hoekjes' in de klas en de afspraken die daarbij horen. Er werd ook heel wat bewogen in de klas.  Zo dansten we deze week op ons themaliedje "Iedereen is anders", we zetten ons beste beentje voor tijdens de schoolloop en we speelden er vrijdagnamiddag op los tijdens het kennismakingsmoment met onze peters en meters uit L6.  We sloten deze fijne namiddag af met een zelfgemaakt doosje vol letterkoekjes.

Bij één van de activiteiten van de peter-meternamiddag mochten we foto's maken van elkaar met een klein fototoestelletje.  Dat lukte al aardig!  Je kan deze foto's hier bekijken.

Van al onze activiteiten van deze week vind je hier foto's en nog foto's, genomen met de gsm's van de juffen.

Wil je ook thuis eens graag meezingen en dansen met ons themaliedje?  Klik hier voor het liedje "Iedereen is anders"

iedereen is anders, maar toch samen één leuke groep
de eerste volledige week op school

De voorbije week gingen we elke les goed aan de slag.  We leerden Schuivertje, Roepertje en Sloddervos kennen, we rekenden en lazen, we gingen naar de viering, we maakten onze droomjuf in picassostijl, we vertelden over onze vakantieherinneringen...

Enkele foto's en hier nog enkele foto's

verjaardagsclipje

Als er iemand jarig is in de klas, moet dat natuurlijk gevierd worden.  We dansen samen in de klas op onze eigen verjaardagsclip!

de eerste rekenles

Donderdag was het zo ver;  de eerste rekenles van de kids van L1!  Wat spannend.  De eerste keer werken in een werkboek is toch een hele belevenis.  
Er werd heel wat geteld tijdens het bewegen in de klas, maar we werkten ook rond patronen.  Heel wat kinderen konden zelfs al in onze werkwinkel aan de slag.

foto's

Infomoment

Beste ouders,

De eerste (halve) schoolweek in ons eerste leerjaar zit er al op en is goed verlopen.

Omwille van de coronomaatregelen kunnen wij jullie nog niet in onze klas ontvangen om jullie informatie te geven over onze werking.  Daarom proberen we dit langs dit kanaal.

In een eerste filmpje stellen wij, juf Els en juf Leen, ons even heel kort aan jullie voor.  Dit filmpje werd opgenomen vóór 1 september. Klik hier.

In een tweede filmpje presenteren wij onze werking in de klas: hoe verdelen we de leerstofonderdelen onder de beide leerkrachten, welke methodes gebruiken we, hoe kunnen jullie je kind thuis helpen bij het inoefenen en automatiseren,… Hierin komen ook enkele praktische afspraken aan bod.   Dit filmpje werd eveneens opgenomen vóór 1 september.  Klik hier.

Tenslotte geven we jullie een kleine indruk van onze eerste lesweek met enkele foto’s.  In de toekomst proberen we ook regelmatig op deze webpagina wat verslagjes en foto’s te posten.

Hebt u nog vragen, bedenkingen, opmerkingen,… aarzel dan zeker niet om contact met ons op te nemen.  Onze mailadressen vindt u op het einde van de presentatie.

Wij duimen voor een fijn schooljaar!

Juf Els en juf Leen

Welkom

Het is bijna zover...  Zijn we er klaar voor?

Jullie kunnen al even komen kijken naar de nieuwe klassen en de nieuwe juffen op maandag 30 augustus tussen 18 en 20 uur.  Kies een kwartiertje uit via deze doodle.

Tot dan of tot op 1 september!

Juf Els en juf Leen

Binnen kijken > Eerste leerjaar

Zoeken

Data

SCHOOLJAAR 2021-2022

VRIJE DAGEN, VAKANTIES en STUDIEDAGEN 

4/10: facultatieve verlofdag

1/11 tot 5/11: herfstvakantie
11/11: wapenstilstand
17/11: pedagogische studiedag

24/12: school tot 12 uur
27/12 tot 7/01: kerstvakantie

7/02: facultatieve verlofdag

28/02 tot 4/03: krokusvakantie
16/03: pedagogische studiedag

4/04 tot 15/04: paasvakantie
18/04: paasmaandag

25/05: pedagogische studiedag
26/05 tot 27/05: OHHemelvaart

6/06: pinkstermaandag
30/06: school tot 12 uur

FEESTEN

eetfeest zondag 17 oktober
lichtjeswandeling vrijdag 12 november
schoolfeest 21 mei

TE ONTHOUDEN DATA

5/10: dag van de leerkracht
18/10 tot 22/10: L5 Stemklassen
info-avond zorgvisie dinsdag 19 oktober
info-avond veilig online donderdag 2 december
14/02 tot 16/02: L3 boerderijklassen

Contact

Vrije Basisschool 'De Kinderberg'
Bergstraat  18 - 3360 Bierbeek

016 / 46 40 37

directie@vrijeschoolbierbeek.be

Ondernemingsnummer: 0443.268.323
Instellingsnummer: 12468