Stap binnen in het tweede leerjaar...

In het tweede leerjaar is veel te beleven. Kom en zie!

 

Een zoen voor groen

Dit thema draait volledig rond natuurbeleving: Wat is natuur? Wat zijn kriebeldiertjes en waterdiertjes? We leren de verschillende biotopen kennen. We benoemen de onderdelen van een boom. We bekijken dieren die zich aanpassen aan hun omgeving (bv. dag- en nachtvlinder). We ervaren hoe natuur voor rust kan zorgen. 

Als kers op de taart deden we een natuurwandeling met de papa en oma van Aaron. We kregen de kans om bodemdiertjes van dichtbij te bestuderen. We ontdekten heel wat verschillende plantensoorten in de omgeving van de school.

Wist je dat je een boom zijn leeftijd kunt meten? Je moet de omtrek van de boom meten en die delen door twee. Zo kwamen we te weten dat er in het bos een boom staat dat zowel de Eerste Wereldoorlog als de Tweede wereldoorlog heeft meegemaakt. Straf hè!

Klik op de afbeelding om de foto's van de natuurwandeling te bekijken.

Onze schoolreis!

 

Op maandag 6 mei vertrokken we met de bus naar Limburg! Eerst gingen we naar het planetarium in Genk. Daar deden we iets heel gaafs: we maakten onze eigen raketten! We pimpten ze naar eigen smaak en toen gingen we naar buiten om ze af te schieten. Het was zo cool om ze de lucht in te zien gaan!

Daarna gingen we naar een mega-speeltuin in Bokrijk. We klommen, gleden, schommelden en speelden de hele middag door! En we hadden zelfs zakgeld meegekregen om snoepjes te kopen of een klein cadeautje als aandenken aan deze te gekke dag.

Klik op de raket voor foto's van onze leuke schoolreis te zien.

Beestenbende

In de wondere wereld van de beestende gaan we samen op avontuur en leren we alles over onze harige, pluizige, schubbige en soms glibberige vrienden van op onze planeet.

We maakten kennis met huisdieren die we kunnen onderscheiden in gezelschapsdieren en landbouwdieren. We zochten uit welk huisdier goed bij ons zelf past. In de klas kregen we bezoek van een toch wat specialer huisdier van een van onze klasgenootjes. De papa van Aaron kwam op bezoek met hun axolotl. Hij vertelde ons waarom dit nu net zo’n speciaal diertje is. Wat vonden we dit een leerrijk moment!

Huisdieren worden verzorgd door de mens, maar we ontdekten dat dieren ook voor de mens kunnen zorgen.  Er zijn heel wat helpende pootjes: bewakingshond, speurhond, reddingshond, jachtond, hulphond en blindengeleidehond. Voor dat laatste hadden de leerlingen heel wat interesse. Ze zetten hun schouders onder de dopjesactie en verzamelden heel wat dopjes in.

We namen een kleine duik in de wereld van de (honing)bij. Deze ijverige kleine zoemers zijn superbelangrijk voor ons allemaal. Wist je dat stuifmeel ervoor zorgt dat nieuwe planten kunnen groeien? Dus een high-five aan onze bijenvrienden voor het harde werk dat ze doen. Of toch voor werkers onder de honingbijen want we leerden ook dat niet alle soorten bijen even hard hun best doen in hun kolonie waarin ze leven. Zo zijn de darren, de mannetjes onder de bijen, niet zo’n harde werkers tegenover de werksters, de vrouwtjes.

We gingen terug in de tijd…. toen dinosaurussen over de aarde liepen! T-Rex, Pterandon, Triceratops, Trocodon, Stegosaurus, Brachiosaurus en Parasaurolophus zijn geen onbekende meer voor ons. Aan de hand van hun nek, klauwen en tanden weten we of het een planteneter of vleeseter was. Met behulp van een stappenplan leerden we onze eigen T-rex tekenen.

Om de diertjes in onze tuin te helpen, ontwierpen we ons eigen vogelhuisje waarin we het hele jaar door de vogeltjes gepast eten voor de tijd van het jaar kunnen geven. 

Klik op de afbeelding om de foto's van dit thema te bekijken. 

 

Carnaval op school

We sloten de samen-speel-week af met carnaval op school! Een dag vol leuke activiteiten en heel veel snoep. We deden een escaperoom, speelden een competitiespel, werkten met muziek en speelden carnavalbordspel op het digitale bord. Kijk maar eens mee naar de opdrachten die we moesten doen tijdens het carnavalbordpspel. Klik op de afbeelding. 

Winter op school

Sneeuw...sneeuw.... en nog eens sneeuw! 

In januari kregen we een heel pak sneeuw, dit was exrta genieten tijdens de speeltijden. We probeerden een extra grote sneeuwbal te maken. 

Ook haalden we de winter in de klas. We oefenden aan de hand van een sneeuwballendictee de woorden met meerdere medeklinkers in het kopje in. Woorden zoals sproet, straat, schoen, schram.... 

Kijk maar mee naar de sneeuwpret! 

Als een visje...
HA ... HA... HATSJIE🤧
 
In ons nieuw thema van wereldoriëntatie ‘Als een visje’ leren we hoe we onszelf moeten verzorgen. We leren niet alleen wat we moeten doen als we ziek zien, maar ook welke voorzorgsmaatregelen we kunnen nemen om minder snel ziek te worden.
Tijdens de taallessen bedachten we 10 tips voor een fit en gezond 2024. We bereiden in groepjes 'De Bananenquiz' voor. Hiervoor moesten we teksten over verschillende soorten fruit lezen en samenvatten door er een tekening met sleutelwoorden bij te maken aan de hand van de tekeningen stelden we onze stukken fruit aan elkaar voor. Daarna maakten in groep de quiz, we hadden elk groepslid zijn hulp nodig want iedereen las een ander stuk fruit. Wat een teamwork!
 
We leerden de kunstenaar Giuseppe Arcimboldo kennen. Hij maakt portret van fruit en groenten. Dit probeerde we zelf ook eens!
 
Klik op de afbeelding om onze avonturen te zien.
 
 
 
 
Lezen in de klas

​In de maand januari stond het theaterlezen op de planning. Per drie bereidden de leerlingen een gekregen toneelstuk voor. We legden deze maand extra aandacht op intontatie. Op het einde van de maand mochten we genieten van iedereen zijn toneelstuk. 

Neem een kijkje op de afbeelding.

Op weg naar Kerstmis

December... een maand vol lichtjes, warmte en gezelligheid. 

Elke maandag bereidden we ons samen met heel de school voor op Kerstmis. We beluisterden een verhaaltje, zongen een liedje en staken een kaars aan op de adventskrans. 

We maakten een reusachtige kerstboom met heel de klas. We werkten aan onze nieuwjaarsbrieven en ontworpen zelf een kerstkaartje met een kerstwens. 

De laatste dag voor de vakantie genoten we van de kerstviering. Terug op school smulden we samen van een koekje en warme chocomelk. In de namiddag hielden we in de klas een klein kerstfeestje en mocht iedereen geblinddoekt een cadeautje openmaken! Rarara, wat zat er daar in? Klik op de kerstboom voor foto's. 

Fijne feestdagen!

Het grote Sinterklaasfeest!

Dit jaar kwam de Sint niet op school maar hadden we een groot Sinterklaasfeest in de Borre. Hiervoor moesten we een aantal dingen voorbereiden en maken. De Sint had graag grote decorelementen voor zijn show en een filmpje van onze klas. Zo gezegd zo gedaan... 

We maakten samen met heel de klas een reuze grote zak van Sinterklaas. Meester Hans leerde ons een Sinterklaasliedje en speelde mee op zijn gitaar. 

Op 6 december was het eindelijk zo ver! Die dag vertrokken we met zijn allen naar de Borre voor het grote Sinterklaasfeest. De Sint had dit jaar twee gekke pieten meegebracht: Foppiet en Moppiet. We genoten van een prachtige sinterklaasshow. 

Wil je weten hoe we samen een grote zak van Sinterklaas maakten of hoe ons liedje er uitzag? Klik dan op de Sint. 

Voorleesweek 2023

Joepie! 

In november genoten we van de voorleesweek. Er kwamen heel wat (groot) ouders voorlezen in de klas, een Ketnet-wrapper las voor uit Juffrouw Spinnewiel, we konden 's middags naar een verhaal luisteren en het vijfde leerjaar kwam sprookjes voorlezen! 

Met de leerlingen van het vijfde leerjaar lazen we op verschillende plaatsen in school. Klik op de afbeelding en kom te weten op welke plaatsen we naar een sprookje geluisterd hebben. 

Eerste schoolweek - Wist je dat je?

De eerste volledige schoolweek

Op woensdag deden de kinderen van het tweede leerjaar voor de eerste keer dit schooljaar een hoekenwerk. Dit staat vanaf nu elke woensdagvoormiddag op de planning. Ze gaan al spelend leren, in groepjes werken, extra inoefenen van de geziene leerstof.... Kortom heel wat extra leerkansen op een speelse manier.  

Kijk maar eens mee wat wij in het eerste hoekenwerk allemaal deden. 

 

Oh ja! Wist je dat...... er meer sterren in het heelal zijn dan zandkorrels op aarde? 

De maaltafels zijn begonnen...

VANDAAG HEBBEN WE ONZE EERSTE MAALTAFEL GELEERD

DE MAALTAFEL VAN 2

Het oefenen kan dus beginnen.

We bekeken o.a. enkele tafelliedjes op youtube:

Oefen je het liever bewegend? Dan kan het volgend filmpje leuk zijn...

Of wil je nog eens wat uitleg?

 

Via vorige filmpjes kan je makkelijk filmpjes vinden voor tafels die er nog gaan aankomen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ONZE WENS VOOR HET KOMENDE SCHOOLJAAR

INFO L2 MET POWERPOINT

 

Via deze link kan je powerpointvoorstelling bekijken over het tweede leerjaar.

INFO TWEEDE LEERJAAR 

IN ONZE KLAS MAG JE ...

IN ONZE KLAS BEN JE ...

WELKOM IN HET TWEEDE LEERJAAR

WELKOM BIJ MEESTER HANS EN JUF DAVINA

 

 

WIJ ZIJN KLAAR VOOR HET NIEUWE SCHOOLJAAR, JULLIE OOK?

Binnen kijken > Tweede leerjaar

Zoeken

Data

SCHOOLJAAR 2024-2025

VRIJE DAGEN, VAKANTIES en STUDIEDAGEN 

18/09: pedagogische studiedag

26/10 tot 3/11: herfstvakantie 🍁

21/12 tot 5/01: kerstvakantie 🎄

3/02: facultatieve verlofdag

1 tot 9 maart: krokusvakantie

21/03: pedagogische studiedag

5/04 tot 21/04: paasvakantie 

1/5: Dag van de Arbeid

2/5: facultatieve verlofdag

12/05: pedagogische studiedag

29/05 tot 30/05: OHHemelvaart

9/06: pinkstermaandag

01/07: begin zomervakantie 🌞

FEESTEN

ouderfuif van de ouderraad 6 september
eetfeest datum nog te bepalen
lichtjeswandeling  datum nog te bepalen
kinderfuif 14 maart
schoolfeest 24 mei

TE ONTHOUDEN DATA

24/09: klassenloop lagere school

28/08: opendeur 18u-19u

6/09: info-avond

12/02 en 20/02: kijkdagen nieuwe aanmeldingen

5/05: schoolfotograaf

26/06: proclamatie zesde leerjaar

 

 

Contact

Vrije Basisschool 'De Kinderberg'
Bergstraat  18 - 3360 Bierbeek

016 / 46 40 37

directie@vrijeschoolbierbeek.be

Ondernemingsnummer: 0443.268.323
Instellingsnummer: 12468